www.victorycs.nl


  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size

Letselcash en Verkruisen advocaten benadelen het slachtoffer. 

Wilt u weten of u terecht een contract op basis van no cure no pay heeft?

www.slachtofferinformatie.nl

Meer informatie over de (geheime) convenanten van de Pals Groep en de akte van cessie van Letselcash?

Euroclaim en arboclaim nog steeds actief als makelaar in letsel

Kijk naar de uitzending van Tros Radar van 11-1-2010

Bekijk de uitzending 


Uit de Gelderlander:

Advocaten 'kopen' slachtoffers bij bureau
Door onze verslaggever


AMERSFOORT - Een aantal advocatenkantoren handelt in leed van letselschadeslachtoffers en ontduikt het no cure no pay-verbod. Die beschuldiging komt van reguliere letselschadeadvocaten, die verenigd zijn in de twee verenigingen van letselschadeadvocaten, de LSA en de ASP.

De letselschadeadvocaten vallen vooral over de activiteiten van het Amsterdamse bureau Euroclaim, dat folders in wachtkamers van huisartsen en fysiotherapeuten neerlegt. Advocatenkantoren zouden het bureau vijfhonderd euro betalen voor ieder letselschadeslachtoffer dat Euroclaim hen toeschuift. Het is advocaten in Nederland verboden te betalen voor nieuwe cliënten.

AMERSFOORT - Tegen twee advocaten, die werken voor het Amsterdamse letselschadebureau Euroclaim, zijn inmiddels klachten ingediend bij de dekens van de orde van advocaten in de arrondissementen Assen en Amsterdam. De dekens onderzoeken de zaak. Zij kunnen de zaak aan de tuchtrechter voorleggen.

Volgens de Amersfoortse letselschadeadvocaat M. de Witte, die de klachten heeft ingediend, zijn er aanwijzingen dat deze advocaten 500 euro aan Euroclaim betalen voor het doorsluizen van slachtoffers, die schade claimen.

Directeur F. Meijer Cluwen van Euroclaim ontkent de beschuldiging. Aan het slachtoffer wordt een bedrag tussen de 100 en 450 euro in rekening gebracht voor de intake. Die rekening gaat naar de advocaat, die namens Euroclaim de zaak gaat behartigen. De advocaat probeert die kosten op de verzekering te verhalen. Als dat niet lukt moet de cliënt de rekening betalen.

Advocaat De Witte twijfelt daaraan. Hij staat drie over Euroclaim klagende mensen bij en die hebben geen rekening gezien. Dat zou er op kunnen duiden dat de advocaten Euroclaim betalen voor het doorgeven van cliënten.

Euroclaim werkt mede volgens de no cure, no pay-methode. Dat betekent dat Euroclaim geen kosten in rekening brengt als de verzekering niets uitkeert. Euroclaim mag net als andere letselschadebureaus op die manier werken.

Advocaten mogen dat (nog) niet. Door via Euroclaim te werken zouden advocaten toch op de soms lucratieve no cure, no pay-basis kunnen werken.

Dat is een doorn in het oog van de georganiseerde letselschade-advocaten. "Als er al een no cure, no pay-regeling moet worden aangeboden, dan moet dat openlijk gebeuren en niet via constructies", zegt de Nijmeegse advocaat mr. M. Smits. Zij is bestuurslid van de ASP, een van de verenigingen van reguliere letselschadeadvocaten. "De onafhankelijkheid van de advocaat dient voorop te staan. En er zou een model-contract moeten zijn. Wat nu gebeurt is niet toetsbaar."

De reguliere letselschadeadvocaten leiden uit de contracten van Euroclaim af dat ook no cure, no pay wordt aangeboden als de aansprakelijkheid grotendeels vast staat. Een simpele klus voor een advocaat. In die gevallen no cure, no pay aanbieden wordt als niet netjes gezien. Dan krijgt de advocaat een deel van het geld dat naar de cliënt toegaat, terwijl hij zijn kosten gewoon van de verzekering kan krijgen.

Volgens een Rotterdamse letselschadeadvocaat maakt Euroclaim in die gevallen aanspraak op 25 procent van de schade-uitkering en worden bovendien de kosten ook nog eens verhaald op de verzekering. 'Dit eten van twee walletjes vind ik een kwalijke vorm van handel in leed', schrijft de letselschadeadvocaat aan de vereniging van letselschadeadvocaten LSA.

Directeur Meijer Cluwen van Euroclaim noemt deze voorstelling van zaken totaal onjuist. Hij ontkent dat Euroclaim bij zaken waarbij de aansprakelijkheid vast staat, ook nog eens geld van het slachtoffer vraagt.

Bij zaken waarbij de aansprakelijkheid moeilijker ligt, wordt wel volgens no cure, no pay gewerkt. Daar worden 'marktconforme percentages' in rekening gebracht. Die liggen tussen de 10 en de 25 procent.

Meijer Cluwen constateert dat de strijd om het slachtoffer harder wordt. "Letselschadebureaus en advocatuur, wij vissen allemaal in dezelfde vijver." Zijn bureau heeft het druk, zegt hij. Hij heeft geregeld drie tot vier mensen aan het werk en een telefoonteam van vijf dames. Per jaar komen 5000 tot 6000 telefoontjes binnen. Euroclaim heeft een netwerk van 35 tot 40 advocaten.

De bloei van de schadebureaus is de reguliere letselschadeadvocaat een doorn in het oog. Vooral de ondersteunende rol van sommige advocatenkantoren steekt. "Deze kantoren dienen in feite twee heren, Euroclaim en de aan hen toegewezen cliënt", constateert ASP-voorzitter J. Beer. Ook dat is de advocaat verboden. "Het ongereguleerde circuit is een groeiend probleem", waarschuwde Beer al eens.

Ook de landelijk deken van de Orde van Advocaten, M. Guensberg, uitte al eens zijn bezorgdheid over de vrij gevestigde adviseurs die met folders in wachtkamers klanten binnen halen.